Pastatyper - kend din pasta

De fleste kender til de mest almindelige pastakategorier som spaghetti og lasagne, men der findes mange andre forskellige pastatyper. Kender du for eksempel forskellen på fettuccini, pappardelle, tortellini og ravioli? Læs videre for at blive klogere på de klassiske pastatyper.

 

Pasta er den overordnede kategori til at beskrive et væld af forskellige pastatyper. Der findes faktisk over 310 forskellige pastaformer med over 1300 forskellige navne. Nogle er heldigvis mere almindelige end andre, så du behøver i det mindste ikke lære samtlige at kende. Men det er nu rart at kende til de mest almindelige typer af pasta, når du står nede i supermarkedet og skal vælge, hvad du skal have til aftensmad.

 

Spaghetti og lasagne er uden sammenligning de mest populære typer af pasta, men mange har også fået øjnene op for lignende sorter, såsom fettuccine og pappardelle samt fyldt pasta, heriblandt tortellini og ravioli.

 

Alle typer af pasta bygger på de samme simple traditionelle ingredienser: mel, æg og vand. Dog er der i nyere tid også blevet opfundet spændende alternativer til de traditionelle pastatyper – for eksempel pasta med grøntsager og fuldkornspasta.

 

Overordnet set fordeler pasta sig på fire kategorier: lang pasta (fx spaghetti), båndpasta (fx pappardelle, fettuccine og lasagne), kort formet pasta (fx Grøntsagsbidder, rør og skruer) og fyldt pasta (fx tortellini og ravioli). De fleste pastatyper egner sig bedre i nogle retter end andre, så det er en fordel at have godt styr på de forskellige typer. Desuden følger der med hver en type pasta en historie og en tradition, som er sjov at kende til og helt sikkert giver bonuspoint, hvis du fortæller den, når du serverer pastaen for dine gæster.

 

Herunder finder du en beskrivelse af de hyppigst anvendte pastatyper i Danmark. Klik på de enkelte pastatyper for at lære mere om dem.

 

 

Spaghetti: En lang, tynd, cylinderformet pastatype, som regel lavet på durumhvede. Strimlerne er typisk 25-30 centimeter lange og indgår i en lang række pastaretter. Find gode opskrifter på retter med spaghetti her.

 

 

 

  

Lasagne: Pastaplader, som er lavet på æg og durummel. Pastalla lasagne plader er lavet i ét lang stykke, som kan skæres til plader der passer til fadet. Find gode opskrifter på lasagne her.

 

 

 

 


Fettuccine: En lang linealformet pastatype med en tykkelse på 1-2 mm og 1 cm bred. Fettuccine er lavet på durummel, æg, salt og vand. Strimlerne er omkring 20-30 cm og bruges i mange forskellige pastaretter. Find gode opskrifter på retter med fettuccine her.

 

 

 

Pappardelle: En stor og bred båndpastatype, der på mange måder godt kan minde lidt om fettuccine. Pappardelle er dog bredere og har en bredde på 2-3 cm. Pappardelle pastatypen findes både i en frisk og tør variant. Find gode opskrifter på retter med båndpasta her.

 

 

 

Tortellini: Små ringformede pastaer med forskellige slags fyld i. Tortellini adskiller sig fra andre fyldte pastatyper – f.eks. ravioli – ved sin lille størrelse og sin karakteristiske runde form. Pastatypen blev traditionelt serveret i en suppe, men indgår i dag i en lang række forskellige retter. Find gode opskrifter på retter med tortellini her.

 

 

 


Ravioli: 
Pasta der er formet som små dejkuverter og er en pastatype med fyld. Fyldet består oftest af kød-, oste- eller grøntsagsfyld. Ravioli karakteriseres ved den firkantede form, men findes også i en mere rund udgave. Find gode opskrifter på retter med ravioli her.

 

 

 

 

Fuldkornspasta: Pasta som er lavet på 100% fuldkornshvedemel og gør pastaen fiberholdig. Derudover er fuldkornspasta et godt alternativ til almindelig pasta. Fuldkornspasta kan findes i mange forskellige pastatyper, herunder som frisk fettuccine og grøntsagsbånd. Pastaen kan udskiftes med fuldkornspasta i alle Pastellas pastaopskrifter. Find gode pastaopskrifter på retter her, og udskift den hvide pasta med fuldkorn.

 

 


Grøntsagspasta: Denne pastatype er frisk pasta med grøntsager i pastadejen. Denne type pasta udbydes pt. Kun af Pastella, hvor indholdet af grøntsager svarer til 40% grøntsager. Grøntsagspasta findes blomkål, broccoli & ærter, rodfrugt og gulerod, og er er en nem måde til at få flere grøntsager i hverdagen, men skal ikke opfattes som en erstatning for andre grøntsager. Find gode opskrifter på retter med grøntsagspasta her.

 

 

Smagssat pasta: Denne type pasta er tilført en smag via fx tomat, spinat, krydderurter eller andet.